Wetswijziging nodig om gerecycled plastic voor voedselverpakkingen te gebruiken

Tijdens de lancering van de Plastic Wijzer van het Afvalfonds werd duidelijk dat de wetgeving aangepast zal moeten worden zodat de ‘near-virgin’ kwaliteit plastic recyclaat uit de OBBOTEC SPEX in de toekomst mag worden gebruikt voor voedselverpakkingen.

 “Alsof er niet voldoende uitdagingen zijn, kwam ook het gebrek aan voldoende innovatieve recycleprocessen aan de orde. Mechanische recycling is niet altijd afdoende, bijvoorbeeld niet om verpakkingen te recyclen tot voedselverpakkingen, en de milieu-impact van chemische recycling is hoog. Het Afvalfonds Verpakkingen had het symposium daarvoor bewust bij Obbotec georganiseerd. Deze onderneming heeft een proces ontwikkeld waarmee PE en PP door middel van dissolutie weer tot ‘near virgin’ kwaliteit kan worden gerecycled. “Maar de wetgeving loopt achter op deze innovatie want we kunnen hiermee wel voedselverpakkingen maken, maar dat mag nog niet”, vertelde directeur Wouter van Neerbos. Hester Klein Lankhorst benadrukte het belang van lef hebben om nieuwe vormen van recycling te ontwikkelen, zoals Obbotec dat volgens haar heeft laten zien. “Dat hebben we nodig om stappen te maken.”

Hieronder de video van het symposium met de lancering van De Plastic Wijzer bij OBBOTEC SPEX.

Wil je meer informatie over de recycletechnieken van OBBOTEC?
Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.