SPEX
technologie

SPEX recyclet plastic
door dissolutie

OBBOTEC-SPEX heeft een unieke oplossing voor het recyclen van plastic (PE & PP). Uit een plastic rijke afvalstroom van polyetheen (PE) en/of polypropyleen (PP) wordt door middel van dissolutie selectief PE en PP plastic afgescheiden. Dit verwijdert de additieven en vervuiling zoals bijvoorbeeld kleur, geur, weekmakers en brandvertragers. SPEX maakt het plastic (PE & PP) weer schoon tot ‘near virgin’ kwaliteit. Vervolgens kan het hoogwaardig hergebruikt worden voor nieuwe toepassingen zoals plasticverpakkingen. Het rendement van dit recycleproces is bijna 100% omdat alleen de verontreinigingen en andere plastics eruit gehaald worden.

Wil je de externe analyse bekijken? Download dan hier het CE Delft rapport

Naar hoogwaardig
circulair

Ongeveer de helft van al het gebruikte plastic is polyetheen (LDPE, HDPE) of polypropyleen (PP). Aan het einde van de levenscyclus belandt dit plastic in het milieu of bij een afvalverwerker, waar het wordt gerecycled, verbrand of gestort. Het produceren van conventionele plastics is een energie-intensief proces en het verbranden van plastic heeft negatieve gevolgen voor het milieu door het gebruik van fossiele grondstoffen en CO2 uitstoot. Ook de huidige recyclingmethodieken leveren vaak niet het gewenste resultaat. Zo levert mechanische recycling vaak niet de gewenste kwaliteit plastic op. En hebben de chemische recycling technologieën die via een (nafta)kraker verlopen een te laag massa- en energie rendement.

Bekijk hier ons mini college over de voor- en nadelen van de verschillende recycletechnieken.

SPEX-OBBOTEC-dissolutie
SPEX-OBBOTEC-Plastic

SPEX
van plastic naar plastic

Momenteel zijn er meerdere chemische recycletechnieken voor het circulair maken van de plasticketen. Er zijn partijen die door middel van pyrolyse (verhitting) het plastic terugbrengen naar olie of nafta-achtige producten die gekraakt worden tot syngas. Andere partijen brengen plastic door depolymerisatie terug naar monomeren, zoals bij PET. Het kost, afhankelijk hoe ver je teruggaat in de keten, veel energie om het af te breken en vervolgens weer op te bouwen. Chemische recycling kan dan ook een beperkte positieve impact hebben op het milieu wanneer je te ver teruggaat in de keten. Het grote verschil met de oplossing van SPEX is dat al deze partijen plastic afbreken tot oorspronkelijk bouwstenen en daardoor verder teruggaan in de keten.
OBBOTEC_plastic_to_plastic

Maximaal
rendement

Chemisch recyclen heeft veel impact op het rendement. Bij de productie van aardolie/nafta naar plastic kost het ongeveer 3 kilo om 1 kilo plastic te produceren. En als je deze kilo plastic gaat recyclen en teruggaat naar het begin van de keten om nafta te maken (pyrolyseren) heb je ook een rendement van ongeveer 50%. Dan blijft er dus 500 gram nafta over. En met 500 gram nafta kan je ongeveer 170 gram plastic maken. Kortom, bij het recyclen van 1 kilo plastic heb je dan wel een circulaire keten maar ook een zeer laag rendement van zo’n 170 gram plastic, een rendement van minder dan 20%. Je verliest meer dan 800 gram plastic die met fossiele suppletie moet worden aangevuld. Dit reduceert de positieve milieu impact enorm. Met de dissolutietechnologie van SPEX is de opbrengst van de afvalstroom van 1 kilo plastic bijna 100% (PE/PP) plastic basis. Dit omdat er geen plasticmoleculen verloren gaan maar alleen de verontreinigingen worden verwijderd.

Schoon plastic van
‘near-virgin’ kwaliteit

Bij mechanische recycling worden de afvalstromen machinaal gescheiden. Tegenwoordig is het mogelijk om dit op zeer geavanceerd niveau te realiseren. Maar het grote verschil met de dissolutie-oplossing van SPEX is de kwaliteit van het plastic. Bij mechanische recycling wordt plastic extern schoongemaakt, maar intern blijft er altijd vervuiling achter. De additieven zoals kleurstoffen, geurstoffen, weekmakers of brandvertragers worden namelijk niet verwijderd. Mechanische recycling biedt geen 100% scheiding tussen de plastic types en geen 100% scheiding op kleur. De vervuilingen blijven achter in het plastic en wordt verwerkt in gerecyclede plastic. Daarom moet de herkomst van mechanisch gerecycled plastic 100% gegarandeerd kunnen worden voordat het gebruikt mag worden voor bijvoorbeeld een voedselverpakking. Bij de dissolutie-technologie van SPEX worden zowel externe als interne stoffen inclusief additieven vrijwel volledig verwijderd. Hierdoor ontstaat na het dissolutieproces weer een hoogwaardig schone ‘near virgin’ kwaliteit plastic voor brede toepassingen.

Decentraal model

SPEX wordt ontwikkeld in kleinschalige units met een capaciteit tot circa 10 kiloton per jaar, geen grote fabrieken. Deze kunnen lokaal bij een afvalverwerker of recycler of converter worden neergezet voor een specifieke (PE/PP) plasticstroom. Dit biedt logistieke voordelen want er is sprake van een korte supply chain met beperkte transportkilometers.

De Partners van SPEX

Wil je meer informatie over de recycletechnieken van OBBOTEC?
Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.