Samenwerking SPEX en Minéraux

SPEX en Minéraux gaan samenwerken om Xafe te ontwikkelen, een schoon, veilig en meer duurzame oplossing voor voedsel- en cosmeticaverpakkingen.

SPEX en Minéraux gaan een nieuw materiaal creëren voor plastic verpakkingen voor voedsel en cosmetica. Volledig gerecycled plastic door dissolutie – vrij van kleur, geur, weekmakers en andere verontreinigingen – gecombineerd met een veilige, TiO2-vrije wit pigment. Dat is Xafe!

Xafe ambieert om het belangrijkste keuzealternatief te worden voor een groeiende groep ESG-bewuste merkeigenaren en producenten van voedingsproducten en cosmetica. Afgedankte plastic verpakkingen kunnen beter worden dan nieuwe. Het gerecycelde plastic wordt schoner, veiliger en heeft een lagere milieu-impact. Een perfect alternatief dat de voordelen van plastic verpakkingen combineert, zoals bijvoorbeeld een langere houdbaarheid. Door titaniumdioxide te elimineren, zal Xafe veilig, wit en ondoorzichtig zijn en een veelgebruikte chemische kleurstof vervangen die als kankerverwekkend wordt beschouwd. Met Xafe wordt de unieke kennis en technologieën van twee Nederlandse bedrijven gecombineerd.

SPEX  heeft een unieke oplossing voor het recyclen van kunststoffen (PE & PP) die selectief PE en PP extraheert door gebruikte plasticverpakkingen direct op te lossen naar polymeren. SPEX reinigt het plastic tot bijna maagdelijke kwaliteit. Daarna kan het direct worden gebruikt in nieuwe, hoogwaardige toepassingen, zoals plastic verpakkingen.

Minéraux heeft RAUX~ ontwikkeld, een mineraal alternatief voor titaniumdioxide dat net zo wit en net zo ondoorzichtig is. Het witte pigment is ongevaarlijk en heeft een COr-voetafdruk die ruim 50% lager is dan de voetafdruk van TiO2. Dit wit pigment is bij uitstek geschikt voor toepassingen in voedsel- en cosmeticaverpakkingen, speelgoed en babyproducten, waarbij de niet-giftige en milieuvriendelijkere eigenschappen het tot een must-use-alternatief maken.

De ‘X’ in Xafe symboliseert de gedeelde sterke punten van SPEX en RAUX~. Het is een bewijs van wat het nieuwe product doet. Het bevat geen verontreinigende stoffen, geen kankerverwekkende stoffen, geen nieuwe kunststoffen uit raffinaderijen of heeft geen hoge CO-voetafdruk. X staat voor extractie; X markeert de plek.

De ontwikkeling van Xafe door SPEX en Minéraux wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Wil je meer informatie over de recycletechnieken van OBBOTEC?
Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.