Wethouder Arno Bont opent SPEX-installatie

Vrijdag 22 april heeft wethouder duurzaamheid Arno Bonte van Gemeente Rotterdam de nieuwe innovatieve demo-recyclinginstallatie van OBBOTEC in Plant One in de Rotterdamse Botlek geopend. De nieuwe installatie is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Rotterdams Energie Transitie Budget en EU-REACT subsidie, evenals betrokkenheid van diverse partners. In de nieuwe installatie wordt aangetoond dat het mogelijk is de SPEX-technologie, een dissolutie technologie, op commerciële schaal toe te passen en diverse plastics met behulp van geavanceerd recycling technologie verwerkt wordt tot nieuwe zuivere grondstof. De opbrengst is bijna 100%, het materiaal van hoge kwaliteit en is dermate zuiver dat het weer ingezet kan worden voor nieuwe verpakkingen. Een doorbraaktechnologie in de recycling van plastic.
 
Nieuwe technologie in staat complexe stromen te verwerken
Er zijn diverse stromen van plastic, zoals flexibele plastic verpakkingen, die moeilijk te recyclen zijn en alleen laagwaardig verwerkt worden (bijv. tot bermpaaltjes) of worden verbrand met terugwinning van energie. De nieuwe SPEX-technologie van OBBOTEC is in staat polyolefinen (PP/PE) die veelal in shampooflessen of chips verpakkingen worden gebruikt, hoogwaardig te verwerken. Het rendement van dit recycleproces is bijna 100%, doordat plastics niet worden afgebroken, maar van binnen én buiten worden gereinigd. Met SPEX is het mogelijk om een mix van plastics om te zetten in (bijna) ‘virgin’ granulaat, door alle verontreinigingen zoals geur- en kleurstoffen, coatings en weekmakers die in traditionele mechanische recycling niet worden verwijderd.

Opschaling
In verschillende pilots werken we samen met oa. Unilever & AVR. We testen een reeks aan verpakkingen, zoals Unox soep in zak en Conimex kroepoek, om te onderzoeken in hoeverre deze materialen gerecycled kunnen worden tot nieuwe producten en verpakkingen. Daarnaast testen we in hoeverre het output materialen aan de kwaliteitseisen voldoet om weer als nieuwe secundaire grondstof in te zetten (re-granulaat). De testen worden zowel op lab-schaal, als demo-schaal uitgevoerd. De pilots lopen op dit moment en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Het doel is om in 2023 nieuwe investeringen te realiseren en een eerste commerciële installatie te ontwikkelen, waar jaarlijks ca. 10.000 ton plastics verwerkt kunnen worden.
 
CO2 – winst
Het opschalen van de technologie leidt tot een substantiële verlaging van CO2-uistoot. Op basis van één commerciële SPEX-installatie levert dat ca. 15.000-30.000 ton reductie op. In Nederland zou dat op jaarbasis zo’n 900.000 ton CO2-reductie kunnen opleveren. Dit cijfer is gebaseerd op de ruim 300.000 ton onverwerkte afvalplastics die beschikbaar zijn voor deze vorm van recycling. Dan worden de verpakkingen die nu nog worden verbrand wel gerecycled.
 
Tot slot
Vrijdag 22 april 2022 is een belangrijke mijlpaal geweest in de ontwikkeling van de nieuwe SPEX-technologie, en vormt een nieuw begin in de fase van opschaling. We kijken uit naar nieuwe samenwerkingen om richting de toekomst een volledig circulaire plastic keten te realiseren.

Wil je meer informatie over de recycletechnieken van OBBOTEC?
Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.