Visie

Koolwaterstoffen
niet langer fossiel,
maar circulair

Een van de grootste uitdagingen van de Nederlandse economie en het milieu is het probleem van lineaire fossiele koolwaterstoffen die eindigen in het milieu. Het overmatige gebruik van fossiele brandstoffen heeft niet alleen ernstige milieugevolgen, maar brengt ook economische risico’s met zich mee. Bovendien zorgt de afhankelijkheid van fossiele importen zorgt ervoor dat waardevol kapitaal ons land verlaat. Terwijl we streven naar een energietransitie, blijven fossiele koolwaterstoffen een integraal onderdeel van onze energievoorziening en de productie van belangrijke materialen. Onze visie richt zich op een toekomst waarin de oorsprong van koolwaterstoffen niet langer fossiel is. In plaats daarvan moeten ze afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen zoals waterstof, geproduceerd door duurzame energie (wind en zon), en biomassa. Daarbij streven wij naar circulariteit van deze keten zodat het milieu niet wordt belast.

OBBOTEC-circulaire-economie

Op naar een circulaire economie

De oplossing ligt in de integratie van twee belangrijke concepten: de waterstofeconomie en de circulaire koolstofeconomie.

Waterstofeconomie
Links in de afbeelding wordt de waterstofeconomie gepresenteerd, aangedreven door elektrochemische synthese. Hier staat de productie van waterstofgas door elektrolyse centraal, met gebruik van duurzame stroom. Waterstof biedt een schone oplossing en speelt een cruciale rol in de energietransitie.

Koolstofeconomie
Aan de rechterkant wordt de circulaire koolstofeconomie weergegeven. Koolstof is essentieel voor de productie van materialen zoals kunststoffen en energiedichte brandstoffen. Onze visie omvat een geïntegreerde aanpak waarin zowel de waterstof- als de koolstofeconomieën samenwerken om koolstof volledig te recyclen. Dit voorkomt dat CO2 en plasticafval in het milieu terechtkomen.

Verdedigingslinies voor koolstofrecycling

Om koolstofverlies te voorkomen, kunnen vier verdedigingsniveaus worden gehanteerd:

1. Hergebruik en recycling

2. Fysische recycling – Mechanische en geavanceerde mechanische recycling, zoals dissolutie

3. Chemische recycling – Pyrolyse en thermische processen

4. Koolstofafvang en hergebruik

Binnen deze strategie streven we ernaar koolstoffen in hun hoogst mogelijke staat te behouden, volgens het Ladder van Lansink-principe. Dit betekent dat we de koolstofkringloop sluiten en alleen wanneer onvermijdelijk, CO2 afvangen en hergebruiken in nieuwe processen.

De toekomst van energie is circulair. Bij OBBOTEC dragen we bij aan een wereld waarin fossiele bronnen worden vervangen door duurzame alternatieven. Samen kunnen we de uitstoot van broeikasgassen verminderen en bouwen aan een schonere toekomst.

Wil je meer informatie over de recycletechnieken van OBBOTEC?
Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.